Ünver, Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu'na yanıtlaması için Ankara – Konya hızlı tren hattı için sorular sordu

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, geçtiğimiz günlerde Ankara – Konya Yüksek Hızlı Tren hattında meydana gelen yağış sonucu raylarda oluşan hasarı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sordu. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, 03.07.2021 tarihinde meydana gelen yağış sonucu Ankara – Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının bir kesiminde hasar oluştuğunu ve TCDD personelinin dikkati ile muhtemel bir felaketin önlendiğini belirten Ünver, bakanlığa Çorlu’da meydana gelen tren faciasını hatırlattı. 

Ünver, Çorlu’da yağış nedeniyle rayların altındaki toprak menfezin kayması sonucu 5 vagonun devrildiğini ve kazaya ilişkin bilirkişi raporunda menfezlerin kapasitesinin yetersiz olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Çorlu’da yaşanan tren faciasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi’nin TBMM’de araştırma önergesi verdiğini ve Çorlu tren faciasının sorumlularının tespit edilmesi ile alınacak tedbirlerin belirlenmesini talep ettiklerini ifade eden Ünver, bu önergenin de kabul edilmediğini, yaşanabilecek bu ve benzeri sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının iktidar eliyle ötelendiğini aktardı.

Ankara – Konya YHT hattında yağmurdan dolayı oluşan hasarın, Çorlu tren faciasına sebep olan nedenlerle benzer olduğunu belirten Ünver; “Burada menfezler taşmış, raylar sel suları altında kalmıştır. Yağıştan kaynaklanan hasarın erken fark edildiği ve gerekli önlemlerin alındığı bu olayda, yaşanması muhtemel bir felaket, TCDD personelinin dikkati sayesinde önlenmiştir.” dedi.

Ünver, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması için şu soruları sordu:

1- Hasarın gerçekleştiği tren hattı üzerinde bakım ve denetim çalışmaları hangi kurum veya firmalar aracılığıyla yapılmaktadır?

2- Bahse konu Ankara – Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını hangi firma yapmıştır? Hasardan kaynaklı olarak sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

3-Hasar sonrası çalışmalar neticesinde yetkililerce yapılan açıklamalarda, yaşanan bu hasarı yalnızca doğal afet kaynaklı olarak tanımlamak doğru mudur? Bu hattı yapan firmaların hiç mi kusuru yoktur?

4- Bahsi geçen demiryolu hattındaki gerekli kontroller en son ne zaman yapılmıştır? Bakanlığınız gerekli kontrol ve denetimi ne sıklıkla yapmaktadır?

5- Ankara – Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında sel ve benzeri doğal afetler sonucunda oluşması muhtemel aksaklıkların tespiti noktasında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

6- Bahse konu hasara neden olarak yetkililerce ifade edilen ‘mevsim normallerinin üzerindeki kuvvetli yağış’ ifadesi bilimsel gerçeklerle ne derece örtüşmektedir?  Bu ve benzeri doğal olayların facialara sebebiyet verebileceği neden öngörülememiştir? Menfez ve ray arasındaki toprağın boşalmasını engelleyecek bir mühendislik tekniği yok mudur?

7- Bu ve benzeri hasarların facialara yol açabileceği son derece açıkken ve Çorlu’da yaşadığımız facianın acısı henüz çok tazeyken; bu gibi olayların bir daha yaşanmaması adına ne gibi önlemler alınacaktır?

8- Türkiye’de benzer olaylar ve bu olaylar sebebiyle meydana gelen sözde kazaların sebebiyet verdiği facialar sonrasında “doğal koşullara, mevsim şartlarına, mevsim şartlarının üzerinde yaşanan gelişmelere” bağlanan kötü sonuçlar karşısında, yetkililerce sanki bilim ve fennin bu gibi durumlar karşısında çaresiz olduğu/kaldığı yönünde bir algı oluşturulmaktadır. Eğer öyleyse, Türkiye’de vatandaşlarımız demiryollarında Allah’a emanet mi seyahat etmektedirler? Ne zaman bu anlayıştan vazgeçerek yaşanan olayları bilim ve fen ölçeğinde değerlendirecek, sorumlular hakkında yasal gereğini yapacaksınız?

karaman karaman haber ismail atakan ünver ankara konya hızlı tren