Uluslararası Ticaretin Yeni Rotası Karaman'dan Geçecek KARAMAN, KALKINMA YOLU'NUN YURT İÇİ GÜZERGÂHINDA

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi'nin yurt içinde geçeceği güzergâhına ilişkin bilgiler verdi. Uraloğlu ayrıca Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsüne katkı sağlayacak projenin getirileri hakkında da konuştu.

“Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Irak, Katar, BAE Ulaştırma Bakanları ile "Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı"nı imzaladık.

Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye'nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz "Kalkınma Yolu Projesi" ile artık FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın en her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacağız.

Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsü daha da güçlenecek!

Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Faw Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurguluyor, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltıyoruz.

Faw limanından yola çıkacak bir geminin Süveyş kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlanacak.

Fav Limanı'nı 1200 km'lik demir yolu ve otoyolu ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa’ya bağlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak.

Kalkınma sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmıyor, aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı oluyor. Böylece, doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde bağlamış oluyor.

Global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacaktır.”

Karaman, Projede Önemli Bir Güzergâhta

Projenin yurt içi güzergâhında Karaman, önemli bir kavşak noktası olarak öne çıkıyor. 615 kilometrelik demiryolu ve 320 kilometrelik otoyol ağıyla desteklenen bu güzergâh, Karaman'ın lojistik avantajını artıracak. Ayrıca, Karaman, bu dev projenin geçiş noktalarından biri olarak, bölgesel ticaretin kalbinde yer alacak.

Projenin Önemli Kazanımları

Kalkınma Yolu Projesi, Basra'dan Türkiye'ye uzanan bir otoyol ve demiryolu ağı kurmayı hedefliyor. Projenin tamamlanmasıyla nakliye süresi 33 günden 15 güne düşecek.

Ticaret Hacmini Artıracak

“Yeni İpek Yolu” olarak tanımlanan Kalkınma Yolu Projesi de dünyada yaşanan bu krizlere bakıldığında verimli, ekonomik ve yenilikçi olması özelliğiyle de dünya ticaretine yeni bir soluk getirme potansiyeline sahip.

Proje, Süveyş Kanalı, Babu'l Mendeb Boğazı ve Hürmüz Boğazı gibi kritik suyollarına alternatif bir ulaşım hattı olarak projelendirildi.

Bu ulaşım hattı, genelde Orta Doğu, özelde ise Körfez jeopolitiğinde önemli sonuçlar doğuracak.

Proje hayata geçirildiğinde kritik suyollarının hem küresel hem de bölgesel ticaretteki önemi azalacak, bununla birlikte Asya ile Avrupa arasındaki ulaşım önemli ölçüde kısalacak.

Proje; alternatif bir rotanın oluşturulmasına ve sektörde yaşanan ekonomik sorunların çözümüne aracılık edecek. Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye ile Irak arasında ticari ilişkileri geliştirecek olmasının yanı sıra komşu ülkelerle de ticaret hacmini artıracak.