Sudurağı'na kurulması planlanan GES Projesi İptal Edildi

TAKİP ET

Karaman merkeze bağlı Sudurağı beldesinde kurulması planlanan GES projesi ÇED sürecinin sonlandırılmasıyla iptal edildi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, GES projesinin iptal edilmesinin bölge tarımı için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, “İlimiz Sudurağı Beldesinde bir şirket tarafından 22.08.2023 tarihinde ÇED Kurum görüşü sorularak başlatılan GES Projesinin iptal olmasını bölge çiftçimiz ve tarımı açısından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz” dedi.

Bayram, aynı şirketin Pirireis Mahallesinde bulunan mera arazisi içinde başlatılan ÇED süreci ve mera vasfının değiştirilmesi düşünülen GES projesinin iptal edilmesi içinde geçtiğimiz günlerde açıklama yaptığını vurgulayarak, “Aynı ilgili şirket tarafından Karaman merkez ilçe Pirireis Mahallesi 918 Ada 46 Parsel bulunan yaklaşık 6 milyon metre kare mera arazisi için ÇED sürecinin başlatılması ve mera vasfının değiştirilmesi düşünülen GES Projesinin iptal edilmesi için geçtiğimiz günlerde açıklama yaptık. Karamanın Çukurova’sı bölgelerimizden biri olan marjinal olmayan 1. Sınıf sulu tarım yapılan ve mera arazilerinin korunması için her zaman olduğu gibi Karaman Ziraat Odası olarak konunun takipçisi olduk, olmaya, siz değerli üreticilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bayram, büyük ve küçükbaş hayvan işletmelerinde yaşanan krizle ilgili olarak da, “Son yıllarda Ülkemizde yaşanan Büyük ve Küçükbaş hayvan işletmelerinin kapanması sonucu krizin başlaması ile ithalata yönelinmesi nedeniyle Et ve Süt piyasalarında yaşanan afaki fiyatların önüne geçilmesi için en önemli adımlardan biriside hayvancılık projelerinin hayata geçirilmesi için büyük önem taşıyan meralarımızın ıslah edilmesi, amacına uygun kullanımı olacaktır. Sonuç olarak özetle, ülkemizin enerji ve mermer yatırımlarına karşı değiliz, ülkemize katkı menfaat sağlayacak her türlü yatırımı destekliyoruz. Tarım arazilerinin ortasında bu projelerin hayata geçirilmesine karşıyız. 1.sınıf tarım arazilerine marjinal olmayan bir vesile ile marjinal raporu alınmış ve mera vasfı taşıyan arazilerimize GES projesi kurulmasına karşıyız. Bu cevabı olmayan sorularla dolu GES projeleri ile mücadele etmeye bölge tarımının geleceğini korumak için Karaman Ziraat Odası olarak çiftçimizin sendikası olarak var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Sudurağı GES Projesi ÇED mera vasfı tarım Karaman Ziraat Odası Mehmet Bayram sulu tarım enerji