Mezar Taşı Maliyetleri Arttı! En Düşük 14 Bin Lira

TAKİP ET

Artan mezar yapısı maliyetlerinin ardından dar gelirli vatandaşlar ölenlerinin kabirlerini yaptıramıyor

Maliyet artışlardan dolayı mezar taşları son bir yılda %80 civarı zamlandı.
Normal bir mezar yapısı yaptırmak istediğinizde ücret 14 bin lira civarında.   Daha sağlam bir mezar modeli tercih ederseniz fiyatında sınırlama bulunmuyor. Tercihlerinize göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor.
- 14 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Mezar taşlarındaki artış hakkında açıklamalarda bulunan Gök Mermer-Granit Sahibi Mustafa Turan Gökçel, bu yıl normal bir mezar yapısı yaptırmanın maliyetinin 14 bin lira civarında olduğunu söyledi.
Geçen sene bu fiyatın 8 bin 500 lira olduğunu ve bu yıl 14 bin liradan başlayıp işçilik ve kullanılan malzemeye göre fiyatların yükseldiğini belirtti. 
- ARTAN MALİYETLERE RAĞMEN FABRİKALARLA YAPTIĞI ÖZEL ANLAŞMALAR İLE FİYATLARI DÜŞÜRMEYİ BAŞARDI
Yaptıkları sade mezar yapılarının 80-90 yıl bozulmadan kalıcı olduğunu hatırlatan Gökçel, "Her şeyin maliyetinin artığı gibi bizim sektörde de maliyetlerimiz arttı. Artan piyasa şartlarına rağmen, fabrikalarla yaptığımız özel anlaşmalar sayesinde firmamız olarak fiyatlarımızı %10-30 arasında düşürdük. 17 Bin Liradan satışa sunduğumuz mezar modelini bu anlaşmalarımız ile 14 bin lira seviyesine çekerek vatandaşımızın kaliteli ürünlerimize ulaşmasını kolaylaştırdık. Tek bir baş taşı geçen yıl 1300 lira civarındaydı bu sene ise 2000 liradan başlıyor" dedi.
Gökçel, her sektörde olduğu gibi mermer sektöründe de durgunluğun yaşandığını belirtti.
- DAR GELİRLİ VATANDAŞLAR ÖLENLERİNİN KABİRLERİNİ YAPTIRAMIYOR
Dar gelirli ve emeklilerin, vefat etmiş yakınlarının mezarlarını yaptırmakta zorluk çektiğini ifade eden Gökçel, "Dar gelirliler ve emeklilere yeterli oranlarda zam yapılmadığı için bu kesimin alım gücü düştü. Asgari ücretle geçinen işçiler ve emeklilerimiz yeterli oranda gelirleri olmadığı için yakınlarının mezarını yaptırmakta güçlük çekiyorlar. Özellikle bu kesim vefat eden yakınlarının mezarlılarını yaptıramıyorlar. Bizde onları düşünerek Karaman’ın ilk mermer firması ve 96 yıllık tecrübemizle sorumluluğu üzerimize alıyoruz. Bu tür ekonomik yetersizliğin sıkıntıların olduğu ortamlarda elimizden gelen çalışmaları imkânlarımız el verdiğince kazancımızı sıfırlamak noktasına vararak halkımızın ihtiyacını gidermesi, firmamızın ayakta durması için çalışmalar yapıyoruz" dedi.






Karaman mezar taşı kabir