M.Bayram; "Karaman'ın En Büyük Mera Alanına 2 Milyon M2'lik Alan GES Santrali Kurulması Yanlıştır"

TAKİP ET

Karaman’ın Su Sorunu olmayan ve merkeze 4 km uzaklıktaki 6 Milyon m2’lik en Büyük Mera Alanı Olan, Karaman’ın Çukurovası denebilecek yer olan Çavuş Gölü Mera Alnının 2 Milyon m2’sine GES Santrali Kurulması için bir firma tarafından çalışma başlatılması nedeni ile Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram bölgede yaptığı açıklama ile; Bölgenin Türkiye’yi besleyen 1. Sınıf bir Tarım arazisi olması ve ülkemizde son zamanlarda hayvancılıkta yaşanan sıkıntı karşısında bu Mera alanının bir hayvancılık projesinde değerlendirilmesi gerektiğini, zira GES projeleri için Karaman’da daha elverişli alanların olduğunu belirterek bu projenin ilgili ve yetkililer tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, kendilerinin bu nedenle de bu projenin buraya yapılmasının yanlış olduğunu belirtti.
Bayram yaptığı açıklamasında şunları söyledi;
“Çavuş Gölü Mera alanıdır ve mera denilince de akla ilk gelen konuda elbette hayvancılıktır. Özellikle Hayvancılığın bitme noktasına geldiği bu dönemde Hayvancılık ile ilgili bir projeye tahsis edilmesi gerekirken ve GES Projeleri için Karaman’ın çok daha elverişli alanları olmasına rağmen bu alanın GES Projesine tahsis edilmesi yanlıştır.
Buraya GES Projesi yapmak isteyen firma geçen yıl Sudurağı bölgesine de yaklaşık Bin Megavatlık bir GES Projesi sürecinde olduğunu biliyoruz, aynı firma şimdi Çavuş Gölü Merasının 2 Milyon m2’lik kısmında da GES Projesi için çalışma başlattı. Bölgenin böyle bir proje için ihaleye çıktığını duymadık ama firma ÇED Raporu için ön hazırlıklarını yaptı.
Biz Mermer ocakları ile ilgili de aynı mücadeleleri yaptık, biz ülkemizin özellikle GES projelerini yakinen takip ediyoruz ve ülkemizi özellikle enerjide dışa bağımlılıktan kurtarabilecek ve ülkemize ne kadar faydalı olduğunu bilen kişileriz ama şunu özellikle söylemek istiyorum Karaman’a baktığımız zaman arazileri ile hem ova hem de dağlık bir bölgedir ve bir mikro klima özellikli Göksu havzası gibi Türkiye’yi besleyen yine geniş ovalara da sahibiz. 
Özellikle son yıllarda hayvancılık ile ilgili büyük kriz yaşamamıza rağmen bu 6 milyon m2’lik alanın hayvancılık ile ilgili bir projede değerlendirilmeyip böyle bir GES projesine ayrıldığını öğreniyoruz. Bu konuda hiçbir duyumumuz yok, ihaleye çıkmadı bir anda bir ÇED raporu için firma karşımıza çıktı. Firmanın yatırım yapmasına karşı değiliz, ülkemizin enerjiye ihtiyacı vardır eyvallah ama bakın GES projeleri ile ilgili Karaman’da çok daha elverişli Karadağ ve Çakırdağı’nın eteklerini varken ovanın göbeğinde yanılmıyorsam 2 milyon m2’lik alanına 100 MV’lık  GES projesine bu firmaya izin verildiği ile ve ÇED raporu sürecinin başladığı ile ilgili  bilgiler aldık.
Süreci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram olarak takip etmeye çalışacağım ama bu Mehmet Bayram’ın tek başına çözeceği bir iş değil, Karaman’da söz sahibi olan Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, ilgili Kurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özellikle Milletvekillerimiz bu alan ile ilgili bizler gibi hassasiyetli olmaları gerektiğini düşünüyorum.
Bu GES projeleri son zamanda mantar gibi çoğalıyor ve bu sistem dünyada ve ülkemizde popüler hale geldi ama sistem ne kadar masum, çevreye ki bakın burası 1. Sınıf bir tarım arazisi, çevrede verimli bahçeler var acaba bir zararı olur mu, belki yoktur ama endişelerim var benim. Bu 1. Sınıf mera alanının bu projeye tahsis edilmesinin yanlış olduğunu şeklinde kanaatlerim var ve devlet büyüklerimizden başta Sayın Cumhurbaşkanımızdan sonrasında da Karamanın yetkililerden buradaki projeyi tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Yine Karaman’ın birçok yerinde çeşitli tarım yapılan bölgelere de aynı şekilde GES Projelerinin kurulduğunu görüyoruz ve buna bir anlam veremiyoruz ki bu sıkıntıları biz dile getirmek istedik.
Bir başka konu ise Karaman’ın özellikle çeşitli ürün desenlerinin yetiştiği dağ köylerimizde son günlerde özellikle son bir yıl içerisinde dağ köylerimizin olduğu bölgelerde afaki şekilde yabancılar tarla almaya başladı. İlginçtir anormal paralar verildiğini duyuyoruz, vatandaşlar için iyi olabilir ama bu yerler hangi yatırım amaçları için alınıyor? Farklı farklı söylentiler geliyor, Göcer, Kızılyaka, Damlapınar, Başkışla, Yılangümü, Muratdede, Bozkandak gibi köylerimizden üreticiler beni arıyor, bu durumu soruyorlar. Devlet yetkililerimizden tapuda bu satılan yerlerin bilgileri vardır,  anormal bir şekilde fiyatla arazilerin ne amaçla kullanılacağı ile ilgili endişelerimiz var. Şu ise eyvallah, deremler sonrasında Konya ve Karaman’ın deprem riski olmayan bir saha olması nedeniyle yatırımcıların birçok mecrada bölgemize güvenli yerleşim alanları yapılacağı ile ilgili bilgiler çıktı ve gerçekten bu konuda yatırım amacı ile alınıyor ise bu alanlar tamam da bunun da bir resmi açıklamasının olması gerektiğini düşünüyorum ki vatandaşların endişelerinin giderilmesi gerektiğine inanıyorum.
Toparlar isek bu Çavuş Mera alanına GES projesinin yanlış olduğunu düşünüyorum, yetkilerimizin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyorum. Bu konuda Karaman’ın menfaati olacak her türlü konu kabulümüzdür ama bu projenin buraya değil daha uygun alanlarda olması gerekir. Buraya ülkemizin ihtiyacı olan bu 6 milyon m2 alana bir hayvancılık projesi yapılmasına taraftarım. Çünkü hayvancılık bu ülkenin gerçeğidir ki ülkemizde bir hayvancılık krizi kapıdadır, işte Kurban Bayramı öncesi Kurbanlık fiyatlarına baktığımız zaman bu fiyatlarla çoğu insan Kurbanlık alamayacak ki bu üretim ile alakalıdır.
Bu açıklamayı yapmamın amacı, Ziraat Odası Başkanıyım Tarımın sendikasıyız, ben gücüm yettiği kadar yanlış olan her şeyle mücadele içinde oldum ve bu konuda da bu projenin yanlış olduğunu söylüyorum.
İşte geçmişte Göksu’dan Karaman’a suyu getirmek kolaydı ama bugün Göksu üzerine 5-6 tane HES yapıldı ve bugün Karaman’a suyun getirilmesinde sıkıntı yaşıyoruz. İşte bu nedenle de bu GES projeleri de yarın aynı şekilde sıkıntıları ortaya çıkaracaktır ve biz bu konulardaki hassasiyetlerimizi ortaya koyuyoruz.” dedi.

Karaman GES Mehmet Bayram