KMÜ'de Otizm Farkındalık Günü' Konulu Panel Düzenlendi

TAKİP ET

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ile Sağlıklı ve Engelsiz Yaşam Öğrenci Topluluğu tarafından 'Otizm Farkındalık Günü' konulu panel düzenlendi.

SHMYO Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı tarafından gerçekleştirilen panele Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Hacer Azak, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde ilk olarak Karaman Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Özel Eğitim Öğretmeni Ali Arı, otizm tanılama sürecinden bahsederek şunları söyledi: “Rehberlik Araştırma Merkezinde otizm tanılaması yapılmıyor. Hastaneden tıbbi tanı alan bireyin daha sonra eğitsel tanı almak için merkezimize başvuru yapması gerekiyor. Bizler de eğitsel tanı koyduktan sonra bireyleri ilgili okullara yönlendiriyoruz.”

Karaman 100. Yıl Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Özlem Bahceci, ‘Otizmde Farkındalık ve Duyarlılık’ konusunda açıklamalarda bulundu.

Otizm konusunda toplumda farkındalığın oluştuğunu fakat duyarlılık konusundaki eksikliklerin de bu tür etkinliklerle zamanla aşılabileceğini belirten Bahceci, “Otizm spektrum bozukluğu; sosyal etkileşim ve iletişim yetersizlikler, sınırlı, tekrarlayan davranışlar ve sınırlı ilgi alanları belirtileri ile ortaya çıkan ve seyreden nörolojik bozukluktur. Sosyal iletişim ve etkileşim yetersizlikleri otizm spektrum bozukluğunun tanılanmasında belirleyici iki özellikten biridir. Otizmli bireylere anlaşılır, kısa ve öz cümleler kurulmalıdır. İroni, mecaz ve özlü sözleri anlamaları daha güçtür. Göz kontağı kuramazlar ve dokunmaktan hoşlanmazlar. Hayal etmede ve sembolik düşünmede yetersizlikler yaşarlar.” dedi.

Otizmin ilacının eğitim olduğuna vurgu yapan Karaman Özel Eğitim Anaokulu Müdür Yardımcısı Ozan Emre Ünal ise Karaman’da iki tane özel eğitim anaokulunu olduğunu ifade ederek, velilerin geçtikleri süreçleri katılımcılarla paylaştı.

Panelde son olarak söz alan KMÜ Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı öğrencisi ve aynı zamanda otizmli oğlu olan Müslüme Binarbaşı ise kendilerinin otizmi fark etme süreçlerinden ve yaşadığı tecrübelerden bahsetti.

Program, panelistlerin katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.