Karaman YEKA Kapsamındaki İller Arasına Alındı. Bayram: "Karaman Tarımı ve Hayvancılığı İçin Endişe Verici Bir Durum"

TAKİP ET

Karaman, yenilenebilir enerji kaynak alanları kapsamındaki iller arasına alındı. Bayram, GES santrallerinin kurulmasıyla Karaman'da tüm tarlaların güneş paneli ile kaplanacağını ve bununda özellikle tarım alanlarının daralmasına neden olacağını ve bunun sonucunda da tarım ve hayvancılığı tehdit eder duruma geleceğini ifade etti.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Karaman’ın güneş enerjisi potansiyelinin Almanya’nın 2 katı olduğuna dikkat çekmiş ve 27 milyon metrekare hazine yerini güneş üssü olarak değerlendirebiliriz açıklaması ve bu kapsamda Karaman’da bulunan kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda büyük ölçekli yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) oluşturularak yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, bu alanların yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Yani Karaman genelinde bulunan Kamuya ait hazine taşınmazları ve meralar YEKA kapsamında büyük Enerji şirketlerine verilmesi sonucunda özellikle Karaman genelinde büyük baş hayvan üretimi için yeni işletmeler açılmasının yasaklanması sonrası hazineye ait MERA'larda YEKA kapsamında büyük şirketlere verilmesi ile birlikte Küçükbaş hayvan üretiminin tehdit eder duruma gelmesi ile bölgemiz için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Sonuç olarak özetle ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve refah düzeyine ulaşabilmesi için enerji önemli bir güçtür. Yerli kaynakların geliştirilmesinde ve dışa bağımlılığın azaltılmasında bu güç önemli bir role sahiptir. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak yatırımların yapılması elbette önemli bir faktördür” dedi.

BİOKİTLE SANTRALİ VE MERMER OCAKLARININ VERDİĞİ ZARARA ŞİMDİ DE GESLER EKLENECEK

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman’ın tarımsal üretimde kuraklıkla başa çıkmaya çalıştığını bunun yanında Sudurağı bölgesine açılan Biokitle santralinin çevreye verdiği zararın bölge tarımını tehdit ettiğini belirterek, “Karaman olarak zaten tarımsal üretimde yaşanan iklim değişikliği, kuraklıktan dolayı su kaynaklarımızın kuruması nedeniyle zor bir süreçten geçerken 11 tane su kısıtı olan ilden biri olan Karaman’da Sudurağı bölgesinde açılan Bıokıtle Santralinin çevreye verdiği zarar endişe verici bir şekilde bölge tarımını tehdit ederken yine ovamızın bereketli topraklarında açılan yüzlerce mermer ocakları ve YEKA kapsamında Karaman’da kurulacak 200 MW GES kurulmasına izin verilmesi endişe verici bir durum. Tüm bu sebeplerden meralarda hayvancılık alanlarının daralması ve zaten yağışı az alan bir il olan Karaman’da tüm tarlaların Güneş Paneli ile kaplanması endişe verici bir durum olarak görünüyor” diye konuştu.