Karaman'ın ilk teknolojik bulgur fabrikası Bumas tarih oldu

TAKİP ET

1970 yılında Karamanlı müteşebbis sanayiciler tarafından Türkiye'nin ilk teknolojik bulgur üretim tesisi olarak kurulan Bumas Bulgurun Konya yolundaki fabrika binası yıkılarak mevcut makineleri satışa çıkarıldı.

Kuruluşunda İsviçre'deki bir tesis model alınarak makineleri Bühler tarafından kurulan fabrika yurdumuzda el değmeden ilk bulguru üretmişti.
Bumas Türkiye'nin ilk TSE'ye uygun bulgur üretimini gerçekleştirmiş, yıllarca Karaman'da Kurumlar Vergi birincisi olmuştu.

1985 ile 2004 yılları arasında ülkemizdeki tüm askeri birlikler ile piyasanın bulgur ihtiyacını karşılayan fabrikanın Toprak Mahsulleri Ofisine ait olan imtiyazlı büyük hissesi  2008 yılında özelleştirme yolu ile özel bir şirkete satılmıştı.

Özelleştirme sonrası  finasman sıkıntısı yaşayan firma 2015 yılında tüm çalışanların iş akitlerini feshederek işlerine son vermiş ve üretimini durdurmuştu.

Üretimde kullanılan bir kısım  makinelerin Konya'daki bir firma aracılığı ile Urfa'daki bir bulgur fabrikasına satıldığı söylen ve yıkımını gören bazı fabrika ortakları, ortak yakınları ve Bumasın eski çalışanları, bu duruma çok üzüldüklerini, bu fabrikanın böyle olmaması gerektiğini, kâr eden bir kurumun neden satıldığını anlayamadıklarını, Bumas'ın son dönem yapılan yanlış özelleştirmelerin kurbanı olduğunu dile getirdiler.