Karaman'da bu yıl 700 bin ton mısır üretilmesi bekleniyor

TAKİP ET

TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarının üreticiyi tatmin etmemesi, Karaman'ın lokomotifi konumundaki mısır üreticisini de tedirgin ediyor.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Çiftçimiz yaşanan iklim değişikliği, kuraklık, yeraltı sularının çekilmesi, dolu, sel felaketleri ve hububatta müdahale fiyatlarının enflasyon ve beklentilerin altında açıklanması, çoklu kuşatma altında son yıllarda Karaman tarımının lokomotif ürünü olan mısır üreticilerimizi geçen yıl açıklanan düşük müdahale fiyatı hububatta olduğu gibi mısır içinde düşük açıklanması endişesi nedeniyle tedirgin ediyor” dedi.

Üreticinin hummalı bir şekilde bayram, seyran demeden baharlık ekimlerini yetiştirmek ve ülkemiz için üretim yapmak için mücadele ettiğini belirten Bayram, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen kimisi tarla suluyor, damlama döşüyor, hububatlarını biçiyor. Gelecek için endişeli bir şekilde bekliyor. Üretim açısından önümüzdeki yıllar için daha derinden hissedilecek su sıkıntısı ve maliyetlerin artması üretim için büyük riskler taşıyor. Ekelim mi? Ekmeyelim mi? diye çiftçimiz derin bir düşüncenin ve tefekkürün içinde. Karaman için üretimi bırakıp mısır ekmesek ne olacak diye düşündürüyor. Sadece 470 bin dekar alanda yani yaklaşık 700 bin ton mısır üretilmesini bekliyoruz” dedi.

Bayram, 6 milyar lira ya da 187 milyon doların piyasadan el çekeceğini ve bundan başta sanayici, ihracatçı, esnaf, çiftçi, işçi, nakliyeci olmak üzere her kesimin zarar göreceğini ifade ederek, “Bu durumdan birçok kesim faydalanmayacak, mahrum kalacak. Buna şeker pancarı, diğer bitkisel ürün desenleri ve elma üretimini de ilave edersek bölgede sonuçlarına katlanılmayacak derecede büyük ekonomik ve sosyal kriz dolu günler yaşanacak. Peki, bu işin sorumluluğunu kim taşıyabilir. Bölgemizde üretim için büyük riskler taşıyan, üretimin devam etmesi, su sıkıntısı çözümü için seferberlik ilan edilmelidir. Devam eden projeler hızla tamamlanmalıdır. Bölgemiz tarımının tek kurtuluşu olan su Hotamış, Gödet, Karadağ, sulama projelerinin tamamlanması için hepimiz toptan bağlayacak kararlar alalım ve kanuni çerçevede ne yapabilirizin derdine düşelim. Şahsen su sıkıntıları birkaç kişinin şahsi mücadelesi ile çözülemez. Temmuz ayı içerisinde Karaman heyeti olarak Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ile yapacağımız toplantıya gerekli hazırlıklarımızı yaparak başta Göksu’nun Karaman Ovasının bereketli topraklarıyla buluşması için bir olalım, birlik olalım” diye konuştu.

mısır buğday arpa su sıkıntısı seferberlik üretici tarım Hotamış Gödet Karadağ Karaman