Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyaya Düşen Etik İlkeler Anlatıldı

TAKİP ET

Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 'Kadına yönelik şiddetle mücadelede medyaya düşen etik ilkeler' konusunda bir bilgilendirme yaptı.

Tartan Konağında gerçekleştirilen bilgilendirmeye Karaman Basın mensupları katıldı.

Bilgilendirmede Şiddet önleme ve izleme merkezlerinde sunulan hizmetler anlatıldı

Şömin İl Eylem Planları doğrultusunda Kadına yönelik şiddetle mücadelede medyaya düşen etik ilke kararlarına değinildi.

MAĞDURU DEĞİL, FAİLİ GÖSTER                                                                                  

Haber içeriklerinde kadınları küçük düşürücü ve aciz gösteren ifadelerden sakınılması, mağdur yerine faili işaret eden bir dil kullanılması.

2. ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMA

Şiddet olayını aktarırken olayı meşrulaştıran bir dil ve müstehcen hikayeleştirmelerden kaçınılması; psikolojik, ekonomik, siber vb. şiddet türlerine ilişkin farkındalık oluşturulması.

3. SAYGIN DEĞİL, SUÇLU

Şiddet failine itibar katan veya suçu hafifleten (cinnet geçiren eş, uzun zamandır işsiz olan koca) ifadelerden ve suçu olumlayan nitelendirilmelerden (saygın iş insanı, iki çocuk babası, ünlü sanatçı) kaçınılması, kadına yönelik şiddet olayının gerçekleştiği şart ve durumlara (gece yarısı parkta), kadının bireysel özelliklerine (giyim tarzı, medeni durumu, kişiliği) odaklanılmaması. Şiddet mağdurunun ve ailesinin kişisel verilerinin korunması ve mahremiyetine saygı duyulması.

4. MÜCADELEYİ DESTEKLE

Tüm yapım ve yayınlarda şiddete uğrayan kadını yargılayan ve tetikleyici detay içeren ham görüntüler, ağır ayrıntılı çekimler, suç tekniğini öğretici detaylar, atmosferik müzik ve ses efektlerinin kullanılmaması.

5. ÇOCUKLARA ÖRNEK OL

Başta çocuk programları olmak üzere tüm yayınlarda gerçek ve kurgusal şiddetin olumsuz etkilerinin dikkate alınması, hayata, işe ve eve dair sorumlulukların dengeli sunulması, kadın-erkek arasında iş bölümünü vurgulayan mesajların verilmesi.

6. GÜÇLÜ KADINI ANLAT, KADINI GÜÇLÜ ANLAT

Kalıp yargıları ortadan kaldırmak amacıyla kadınların sadece belirli meslek grupları dâhilinde değil; farklı yaş, meslek, kültür ve sosyoekonomik grupları temsil edecek şekilde (millî sporcu, başarılı çiftçi, girişimci ev kadını) güçlü ve başarılı karakterler olarak yansıtılması, rol model kadın karakterlerin görünürlüğünün artırılması.

7. CEZAYI YAYINLA ADALETİ GÖSTER

Caydırıcılığın artırılması amacıyla faile verilen cezaların kamuoyu ile paylaşılması ve şiddetin cezasız kalmayacağı yönündeki mesajların sıklıkla tekrarlanması.

8. DESTEK AL DESTEK VER

Medya içerik üreticilerinin kadına yönelik şiddet konusunda uzman görüşlerine başvurması (psikolog, pedagog, avukat, sosyolog vb.), öz denetim mekanizmalarının geliştirilmesi kapsamında etik kurulların oluşturulması, kamunun sağladığı şiddeti önleme ve destek mekanizmalarının (KADES, ALO 183) bilinirliğinin artırılması.