"Bir Maniniz Yoksa Size Geleceğiz"
2. dizimizin bu haftaki konuğu 83 yaşındaki Fazilet (Duru) Arı oldu. Merhum Ziya Duru'nun kızı Fazilet Arı aileden gelme okuma ve araştırma merakıyla adeta Karaman'ın yaşayan bir belleği diyebiliriz.
Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK'ın hazırlayıp sunduğu "Bir Maniniz Yoksa Size Geleceğiz" programının ilkini bugün sizlere sunuyoruz.
70’li yıllardaki hayatlarımızı, komşularımızı, tasada sevinçte bir beraber olduğumuz günleri… Uyanış Medya olarak “Bizim zamanımızda…” diye başlayan sohbetleriyle hayatımıza ışık tutan Karamanlı büyüklerimizi evlerinde ziyaret ediyoruz.
Özlüyoruz…
70’li yıllardaki hayatlarımızı, komşularımızı, tasada sevinçte bir beraber olduğumuz günleri… Uyanış Medya olarak “Bizim zamanımızda…” diye başlayan sohbetleriyle hayatımıza ışık tutan Karamanlı büyüklerimizi evlerinde ziyaret ediyoruz.
70’li yılların Karaman’ını kendi kuşağından dinlemek istedik. Kendi yaşamlarından ve anılarından yola çıkarak Karaman’ı bize öyle yalın ve güzel anlattılar ki; Hepimize unutulmayacak tatlar ve izler bıraktılar.
Karaman’ın 70’li yıllarının kimi zaman gülümseten kimi zaman hüzünlendiren bir panoramasını izleyeceğimiz keyifli sohbet dizimizin bu haftaki konuğu 83 yaşındaki Fazilet (Duru) Arı oldu.
Merhum Ziya Duru’nun kızı Fazilet Arı aileden gelme okuma ve araştırma merakıyla adeta Karaman’ın yaşayan bir belleği diyebiliriz. Fazilet Teyze 70’li yılların yoksul ama dayanışma ruhunun zengin olduğu Karaman’ını anlatırken adabı muaşeret kurallarını öyle zarif anlatıyor ki “Bizim zamanımızda ihtiyaç sahiplerine yardımlar kimse incinmesin diye akşam karanlığında giderdi.” diyor. Karaman’ın bayram yemeklerini konuşuyoruz, sohbetimiz hem iştahımızı hem de ruhumuzu açıp aydınlatıyor.
Toplumsal ayrıştırmalara ve siyasilere sitem ediyor Fazilet Teyze…
“Dini siyasete alet ettiler. O senden bu benden dediler. Hayat pahalılığı yüzünden insanlar evlerine kapandı, bize de eski Karaman’ı özlemek kaldı.” Diyor. Günlük gazetelerini aksatmadan okuyor Fazilet Teyze. Güncel kitapların da sıkı bir takipçisi… Okumak hayatınıza neler kattı diye soruyorum: “Geçmişini bilmeyen yenisini öğrenemez.” Diyor. Herkes tarihini, yaşadığı coğrafyayı öğrenmeli diye devam ediyor sohbetine…
Kuşkusuz bu hayatla ilgili bir meselesi olan her şey politiktir dünya üzerinde… Fazilet Arı’da ülkesini memleketini seven bir vatansever… “Ben milliyetçi bir insanım” diyor göğsünü gere gere, eğitim sistemini eleştiriyor “Bizim zamanımızda ilkokulu bitiren herkes çok donanımlı olurdu. Elimiz iğne iplik tutmayı, kahve çay pişirmeyi bizim nesil ilkokul yıllarında öğrendi. Aile bilgisi derslerimiz olurdu. Milli bayramlarımız marşlarla şiirlerle coşkuyla kutlardık” diyor ve izleyicilerimiz için “Dur Yolcu” şiirini ilkokula giden küçük bir kız çocuğu heyecanıyla ve fakat büyük bir gururla okuyor.
Okumayı çok seven bir dünyası var Fazilet Arı’nın… Sohbeti sırasında sık sık okuyun diye mesaj veriyor. “Dinimizin ilk emri “oku!” gençlerimizin özellikle kız çocuklarımızın okumalarını, düşünmelerini istiyorum. Kuran’da bize bunu öğütlemiyor mu?” diyor.
Bir Sümerbank Öyküsü
“Bir Maniniz Yoksa Size Geleceğiz” in bu haftaki konukları Arı Ailesi… Fazilet teyzenin eşi Mehmet Emin Arı’yı bulmuşken Karaman’da Sümerbank yıllarını konuşmadan edemezdik. Mehmet Emin Arı Karaman’ın kalkınmasında önemli bir yeri olan Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın kuruluş yıllarının önemli tanıklarından birisi…
Evet, bir zamanlar Sümerbank Tekstil Fabrikası vardı… Diye devam eden sohbetimizde Mehmet Emin Arı ile Karaman’da Sümerbanklı günleri de yad etmiş olduk.