Bayram: Kırsalın yeni bir kalkınma seferberliği ve heyecana ihtiyacı var

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kırsaldan göçü önlemenin temel unsurunun para kazanmak olduğunu, bunun içinde fiyat ve piyasa ön görülebirliğin ve istikrarın sağlanması gerektiğini söyledi.

Bayram, “Enerjimizi boş yerlere harcamak yerine bu toprağın çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Kırsalda yeni bir kalkınma seferberliği ve heyecana ihtiyaç var. Özellikle kırsal alandaki köylerimiz boşaldı. Pek çok sektör çalışacak eleman bulma zorluğu yaşıyor. Bu nedenle kırsal kalkınma odaklı yeni projelere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Nüfus artışını, kırsal yaşam ve üretimi özendirecek teşviklerin lazım olduğunu ifade eden Bayram, “Özellikle kolektif üretim, kooperatifler, birlikler ve şirketleşme yolu ile tarım ve hayvancılık başta olmak üzere köylerimize yeniden dönüşüm sağlamak için projelere, teşviklere ihtiyacımız var. Gençler Neden Kırsalda Durmuyor? Babadan atadan yüzlerce dönüme mirasçı iken neden 3 harfli marketlerde, OSB'lerde asgari ücrete çalışma eğilimindeler?

*Arsa, araba, ürün vb. alım-satım işlerinin daha az emekle daha çok kazanç sağlaması

*Tarımsal Sulama Suyundaki Gelecek Kaygısı

*Kıraç arazi varlığı, miras paylaşımı ve parçalı arazi

*Aile işletmeciliğinde harçlık ile çalışma yerine aylık belli bir bedelin genç bireylere maaş olarak verilmemesi

*İşçi bulma ve maaşı sorunu (İşçi Desteği)

*Sosyal Güvence Desteğinin Olmayışı

*Evlilikte şehirde oturma isteği (Sosyal yaşam alanları, eğitim, İnternet, doğalgaz, avm vb. nedeniyle)

Daha niceleri sayılabilir ama yukarıdaki sebepler köylerde, kırsalda yapıldığı anda tersine göç başlayacaktır. Kırsalı, köylerimizi dolaştıkça, üreticilerimizle buluştukça, yol kenarlarında sebze meyve satan çiftçilerle konuştukça daha net anlaşılıyor ki, çiftçilerin bir sonraki kuşağı tarımda yok. Büyük çoğunluğun çocukları başka işlerde. Sebepler ne olursa olsun kırsalda yeni bir üretim modeli teşvik, destek odaklı yeni yaklaşımlar şart. Kırsalda dönüşümü sağlayamaz isek, hayvancılığı aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemez isek verilen emek ve çabalar arzu edileni vermeyecek” diye konuştu.

YERİNDE, YERELDE, AİLE İŞLETMELERİNİ BÜYÜTEREK YENİ BİR DESTEK, TEŞVİK, YENİ BİR ÜRETİM MODELİ

Bayram, “Ekilen alanlar azalıyor, sebze alanları azalıyor, kırsal boşalıyor, yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı gençler başka sektörlere ilgi duyuyor. Sonuç olarak özetle, özellikle ülkemizin tek kurtuluşu olan tarımsal üretimin temel önceliğimiz olması gerekmektedir. Kırsalda hayvancılığı geliştiremez ve aile işletmeleri daralmaya devam ederse kırsal üretim olmadıkça tüketici ucuz gıda ile buluşamaz. Kırsalda üretim yaşam tarzıdır. O yüzden kırsal için yeni bir üretim modeli, destekler, projeler diyoruz. Üreten Türkiye, ekonomisi güçlü ve her alanda dünya ile rekabet eden bir ülke olarak büyümeye devam edebilmesi için kırsalda yaşam teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi.